Yıllar geçti acılar dinmedi: Çığda hayatını kaybeden 59 kişi dualarla anıldı
Yıllar geçti acılar dinmedi: Çığda hayatını kaybeden 59 kişi dualarla anıldı
BAYBURT – Bayburt’un Üzengili köyünde 31 yıl önce meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybedenler anısına anma programı düzenlendi. Programda hayatını kaybeden 59 vatandaş dualarla anıldı.
Üzengili Köy Derneği’nin düzenlediği anma programında, 18 Ocak 1993’te meydana gelen felakette hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı ve dualar edildi.
Namazın ardından konuşan Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, “31 yıl önce bugün 59 vatandaşımız çığ nedeniyle hayatını kaybetti. Yıldönümlerinde onları anmak, dua etmek ve bir arada olmak için il protokolümüzle Üzengili Köyü’ndeyiz. Köydeki vatandaşlarımıza, “59 vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Bu tür doğal afetlerin yaşanmaması için tedbirlerin alınması konusunda titizlikle çalıştıklarını belirten Vali Eldivan, şöyle konuştu: “Ülkemizin bulunduğu coğrafyadan dolayı zaman zaman doğal afetler yaşanıyor. Bu çığ felaketi çok öngörülebilir bir durum değil. Yokuşlar ve patikalar var, yağış miktarına bağlı olarak bu da olabiliyor.” “Risk var. Bundan sonra bu tür felaketlerin yaşanmaması için en azından insan gücüyle neler yapılabileceğini değerlendiriyoruz. İnşallah bundan sonra köyümüzün yaz güzelliği kışın da yaşanacak. Peki.”
“Çığda annemi bulmak için seferber oldum”
31 yıl önce çığ felaketini yaşayan 48 yaşındaki İrfan Karaaslan, o anları duygulu bir şekilde anlattı. O sırada 17 yaşında olan Karaaslan, annesi Hatice Karaaslan’ı kurtarmak için seferber olduğunu belirterek, “1993 yılında yaşanan çığ felaketini bizzat yaşamış biri olarak sizlere anlatmak istiyorum. Tarih Ocak ayıydı. 18 Eylül 1993, saat 07.48. Annem ve ben evdeydik, evimiz iki odalıydı. Bir bölümünde annem, diğer bölümünde ben vardım. Uyandığımda evin köşelerinin kapalı olduğunu gördüm. birbirine çarpıyor ve çatı uçuyordu.Aceleyle uyandığımda yan odada annemin yanına gitmek istediğimde kapı veya duvar olmadığını gördüm.Sadece uyuduğum oda kalmıştı, diğer kısım Ev tamamen yok olmuştu.Bir şekilde kendimi dışarı çıkarmayı başardım, gördüğüm manzara muhteşemdi, köyün tamamen düz olduğunu gördüm.100 metre aşağıda Mustafa Çakır kardeşimizi dışarı çıkarıyorlardı. 90 hanelik köyde cami var ama sadece onu görebiliyordum, o telaşla annemin derdine düştüm, üstümde ne elbisem vardı, ne pantolonum, ne çorabım. Yalınayak annemi aramaya çalıştım ama hiçbir şey bulamadım. Herkes kendi paniğindeydi, herkes ağlıyordu. “Ağlama ve inleme dışında hiçbir şey duyamadım” dedi.
“Yollar kapandı, kar 3-4 metreye ulaştı”
Kar kütlelerinin kapattığı yolların güçlükle açıldığını, bu yolları aşıp köye gelen kurtarma ekiplerinin çabaları sayesinde annesinin hayata tutunduğunu kaydeden Karaaslan, “Yollar kapandı, kar yağdı. 3-4 metreye ulaştı kimse gelemiyor. Herkes kendi durumuyla uğraşıyordu, annemi bulamadım. Annem odanın kapısının ortasında tahta tahtaya sıkışıp kalmıştı.” “Kapı arkasında yaşam mücadelesi veriyordu. Saat 16.00 sıralarında kurtarma ekipleri geldi, her türlü kolluk kuvvetleri ve devletimizin birimleri geldi. Evimizin bulunduğu yerden annemin sesini duyan gruplar annemi götürdüler. sıkıştığı yerden çıkıp onu kurtardı. Annem şu an 82 yaşında ve hayatına devam ediyor” dedi.
“29 yakınımızı kaybettik”
59 vatandaşımızın hayatını kaybettiği felakette 29 yakınını kaybeden Karaaslan, hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, “29 yakınımızı kaybettik. Allah’tan rahmet dilerim. Biz kendi canımızı kaybetmedik. Çekirdek aile ama 29 akrabamız, akrabamız, 59 vatandaşımız ve köylümüz hayatını kaybetti. Köy olarak bir bütünüz, “Biz bir aileyiz, onlar hepimizin canıydı, hepsi canımızdı. Bunun için her birine ayrı ayrı üzüldük” dedi.
Programa Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Belediye Başkanı Karari Pekmezci, AFAD İl Müdürü Adil Arslan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bekir Kurtoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Bülent Yardımcı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Hayrettin Koçyiğit, Üzengili Köyü Muhtarı İhsan Aktürk ve vatandaşlar katıldı.
kumlu-haber.com.tr